AKG K72 fejhallgató

Egy AKG K72 fejhallgató javítását szeretném bemutatni. Korábban már írtam egy olyan típushibáról, ami sok AKG fejhallgatót érint, köztük a legendás AKG K141 stúdió fejhallgatót, valamint az alábbi típusokat is: K121, K142, K171, K240, K271, K272. Nekem egyébként semmi bajom az AKG fejhallgatókkal, sőt ezek a fejhallgatók kialakításukat tekintve megbízhatóbbak, mint sok más fejhallgató. Ugyanakkor szinte minden típusnak van egy gyenge pontja, és az ilyesmit nevezzük típushibának.

Több AKG fejhallgató kialakítása is olyan, hogy a fejpánt két szigetelt fém részből áll, és fejpánt kábel helyett ezek viszik át az audió jelet a jobb oldali hangszóróhoz. A típushiba abban nyilvánul meg, hogy a fejpánt fém részét a hangszórókkal vagy a mini XLR aljzattal összekötő kábelek le szoktak szakadni a forrasztásoknál, tehát a szóban forgó hiba a fejhallgató mindkét oldalán felléphet.

A kábelek általában valamilyen mozgatás vagy hajlítgatás hatására adják meg magukat, jelen esetben attól a billegő mozgástól, amivel a fülkagylók a fejünkhöz illeszkednek. Ennek a billegő mozgásnak a mértékét egy félgömb alakú műanyag alkatrész szabályozza, attól függően, hogy mennyire van meghúzva a fülkagylót leszorító csavar. A használat közben fellépő folyamatos hajlítgatástól először csak eltöredeznek a belső vezetékek elemi szálai, ami érintkezési hibát, más néven kontakthibát okoz. Ilyenkor a fejhallgató hol szól, hol nem szól, mozgatásra elmegy vagy épp visszajön a hang. Később amikor a belső vezetékek végleg elszakadnak, akkor a fejhallgató egyik vagy mindkét fele elnémul.

A régebbi AKG fejhallgatókban ezek a belső összekötő kábelek túl merevek és rugalmatlanok voltak. Jellemzően a forrasztásnál törtek le, mert a kábel ott a leginkább kemény és törékeny, ahol a forrasztóón felfut a vezetékre. Gyakran javítunk olyan AKG fejhallgatókat, melyeknél a belső kábelek leszakadtak a helyükről. Ilyenkor nem a régi kábelt forrasztjuk vissza, hanem ki szoktuk cserélni egy másik fajta rugalmasabb kábelre, ami jobban bírja a strapát.

AKG K72 fejhallgató belső összekötő kábelei

Az AKG K72 fejhallgatóban a belső összekötő kábelek már eleve ebből az újabb fajta rugalmasabb kábelből készülnek, és a hosszuk is megfelelő. Tehát az AKG az évek alatt kijavította a hibát. Ennek eredményeképpen ezek a kábelek nem szoktak a forrasztásnál leszakadni, viszont ugyan úgy elhasználódnak a fülkagylók billegő mozgásától, mint bármelyik másik kábel. Ilyenkor kezdődik a szokásos kontakthiba, végül a fejhallgató egyik vagy mindkét oldala elnémul. Ezt szintén a belső összekötő kábelek cseréjével lehet orvosolni. A belső összekötő kábelek cseréje után megint egy jó darabig használhatjuk hiba nélkül a fejhallgatót.

AKG K72 fejhallgató javítás