Elkészült egy újabb AKG K92 fejhallgató javítása. Ezúttal a törött jack dugót kellett kicserélni. Ez a fejhallgató átalakítós jack dugóval rendelkezik, ezért a javításhoz is ilyen csatlakozót használtunk. Az átalakítós jack dugó lényege, hogy a 3.5mm-es tüskeátmérőjű dugóhoz tartozik egy 6.3mm-es adapter, amivel a fejhallgatót nem csak telefonhoz, hanem például egy erősítőhöz is csatlakoztathatjuk, ami praktikus dolog, tekintve hogy az AKG K92 egy professzionális, zárt kialakítású stúdió monitor fejhallgató‎.

AKG K92 fejhallgató

A törött vagy kontakthibás jack dugó cseréje a Fejhallgató Szervizben rutin műtétnek számít. Ez a javítás szinte minden fejhallgató típuson könnyedén elvégezhető. A gyári csatlakozót egyszerűen le kell vágni a kábelről. A javításhoz egy szerelhető kivitelű jack dugóra lesz szükségünk. Fontos, hogy jó minőségű alkatrészt válasszunk. A jó minőségű csatlakozó ismérvei, hogy rendelkezik törésgátlóval, valamint a kábel rögzítésére szolgáló kapoccsal, ami kellően vastag, hogy átérje a kábelt, és elég erős, hogy megtartsa azt. A minőségi csatlakozók háza fémből készül, érintkező tüskéjük aranyozott, ebből kifolyólag nem oxidálódik.

AKG K92 fejhallgató levágott jack dugó

Forrasztó olaj és forrasztó ón

AKG K92 fejhallgató új dugóval

Átalakítós törött jack dugó csere

Miután a törött dugót levágtuk, ne felejtsünk el felhúzni a kábelre egy zsugorcső darabot, ami a forrasztásokat fogja szigetelni. Az AKG K92 fejhallgató kábelében három vezeték található. A fekete lesz az árnyékolás, a fehér a bal hangcsatorna, a piros a jobb hangcsatorna. A kábel burkolatát legegyszerűbben egy blankolófogóval tudjuk eltávolítani, de használhatunk sniccert is.

Átalakítós jack dugó csere 1.

Átalakítós jack dugó csere 2.

Átalakítós jack dugó csere 3.

Átalakítós jack dugó csere 4.

Átalakítós jack dugó csere 5.

A vezetékeket ónozzuk elő, mielőtt felforrasztjuk őket a csatlakozóra, ehhez használjunk forrasztó olajat, majd kenjünk belőle a csatlakozó forrasztási pontjaira is. Én a forrasztáshoz tűhegyű pákát és vékonyabb 1mm-es ónt használok, és csak a páka hegyére teszek belőle. A lényeg, hogy a forrasztások ne folyjanak össze. Munkánk végeztével ellenőrizzük a hangcsatornák helyes bekötését balansz állítással vagy a hangcsatornák ki-be kapcsolásával!


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón3.000 forint
Csatlakozó: Átalakítós jack dugó 3.5mm vagy 6.3mm3.000 forint
Összesen:6.000 forint