Az Audio-Technica ATH-AD500X egy nyitott kialakítású high-end fejhallgató, melyben 53mm átmérőjű 48ohm impedanciájú hangszórók vannak, 5–25.000 Hz közötti frekvenciaátvitellel. Ergonomikus fejtámaszának köszönhetően hosszútávú viselése is kényelmes.

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató

Az Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató gyári kábele elasztikus TPE köpennyel bevont nagy vezetőképességű OFC vezetékeket tartalmaz. A TPE termoplasztikus elasztomert jelent, hőre lágyuló kaucsuknak is nevezik. Sajnos ez a bizonyos TPE köpeny megadta magát, több helyen is megtört és felrepedezett, ezért a fejhallgató a javítás során egy új kábelt kapott.

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató törött kábel

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató szétszedése

A javításhoz KáCsa Audiós KCE-HP kábelt használtunk, ami szintén OFC típusú kábel, tehát ebben is oxigén mentes réz vezetők vannak, melyeket poliészter töltet és papírréteg vesz körül. Ezt a kábelt azonban PVC köpeny borítja. A PVC a legelterjedtebb kábel szigetelőanyag, ugyanis a PVC bevonat kémiailag jól ellenálló és rendkívül tartós. A KCE-HP kábel kedvező ár-érték aránnyal rendelkezik, viszont nem túl szép, szürke színű. Ezen az ES-01 fekete kígyóbőr bevonattal segíthetünk.

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató szerelése

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató bekötése

Ez egy egyoldali kábelvezetésű fejhallgató, ezért a kábelcseréhez csak a bal oldalát kell szétszerelnünk. Óvatosan szedjük le a fülpárnát, majd csavarozzuk ki a fülkagylók méhsejtes alumíniumból készült külső borítását rögzítő négy csavart. A borítás alatt egy műanyag leszorítót találunk, ami a helyén tartja a hangszórót. Ezt is le kell csavaroznunk, hogy a hangszóró érintkezőihez hozzáférjünk. Ügyeljünk, hogy ne törjük le a leszorító alsó részén két oldalt lévő műanyag pöcköket.

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató hangszóró

Audio-Technica ATH-AD500X fejhallgató jack dugó

Vezessük át az új kábelt a törésgátlón, majd távolítsuk el a burkolatát nagyjából 2cm hosszan. Húzzunk a kígyóbőrre egy rövid zsugorcső darabot, és öngyújtóval melegítsük rá a kábelre úgy, hogy a láng csak a zsugorcsövet valamint a kígyóbőrnek azt a részét érje, ami a kábel vége felé esik. Amikor a kígyóbőr elkezd olvadni, akkor egy vékony csőrű fogóval lehúzhatjuk a kábelről. A zsugorcsőre szorítsunk rá egy kisebb méretű kábelkötegelőt, majd vágjuk vissza. A kábelkötegelő megakadályozza, hogy a kábel elforogjon vagy kicsússzon a fejhallgató részből, illetve hogy a kígyóbőr bevonat felfejtődjön. A PVC bevonatot is távolítsuk el a kábel végéről egy sniccer segítségével. A vezetékek végeit forrasztás előtt ónozzuk meg. A régi kábel vezetékeit egyesével forrasszuk le a hangszóróról, és helyükre az új kábel vezetékeit forrasszuk vissza.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Munkadíj: Kábelcsere fejhallgatón4.000 forint
Kábel: KáCsa KCE-HP OFC réz fejhallgató kábel (2m-ig)1.500 forint
Kábel: ES-01 kígyóbőr bevonat (2m-ig)1.500 forint
Csatlakozó: Standard jack dugó 3.5mm sztereó1.000 forint
Összesen:8.000 forint