Beyerdynamic DT48E fejhallgató javításaNemrégiben egy Beyerdynamic DT48E fejhallgatón dolgoztam. Ebből a fejhallgató típusból talán ez volt az első darab, amit javítottunk a szervizben. Ez egy érdekes régi fejhallgató, a fejpánt kialakítása a pilóta headsetekére emlékeztet, fémből van és jó masszív. Ezen a fejhallgatón árnyékolt kábel van, nem azok a megszokott vékony vezetékek vannak a belsejében, mint a mai fejhallgatóknál. Ennek a fajta vastagabb és sprődebb kábelnek van előnye és hátránya is, ugyanis a mechanikus sérüléseknek jobban ellenáll, de a gyakori hajtogatást kevésbé bírja, nem annyira rugalmas. Jelen esetben a kábel burkolata használódott el az évek alatt, mondhatni itt-ott már kilógott a bele szegénynek. Szóval mindkét oldalon kicseréltük az Y elágazás fölötti kábelszakaszt, hogy ismét használható legyen ez az öreg Beyerdynamic fejhallgató.

A kábel elágazását egy műanyag dobozkával oldották meg. A dobozt szétcsavarozva látszik, hogy egy apró áramköri lapon vannak összeforrasztva a felső és az alsó kábel vezetékei. Az alsó kábelrészt és a hozzá tartozó törésgátlót nem bántottuk, viszont a felső törésgátlók már megérettek a cserére, ezért rugalmas szilikon törésgátlókkal helyettesítettük a gyári alkatrészeket.

A kábel elágazását letudtuk, ez után következett a fejhallgató rész, a hangszórótartó dobozok szétszedése, ahová a kábelek másik végét kellett beforrasztani. Szerencsére a fejhallgató felőli törésgátlók menthetőek voltak. Ennél a fejhallgató típusnál a hangszórótartó dobozokat rendhagyó módon nem a hangszórók irányából, hanem kívülről lehet szétszedni. Oldalanként egy-egy speckó “spanner” avagy két körmös csavarral vannak összeszerelve. Ezeket kicsavarozva már eltávolítható a fedél, ami alatt a hangszóró tetejét láthatjuk a forrasztási pontokkal. A kábel kicsúszását egy szorító akadályozza meg, ez is átkerült az új kábelre, végül felforrasztottam az új vezetékeket a hangszórókra, pontosan úgy, ahogy a régiek voltak.