A X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap a Városligetben került megrendezésre 2023. április 22-én. Ez a rendezvény évről évre izgalmas programokat kínál a gyerkőcöknek, és még szakmai szemmel nézve is tartogat érdekességeket.

McDonnell-Douglas MD-902 Explorer helikopter

David Clark H10-56 pilóta headset a rendőrségi helikopterben

Bekukkanthattunk például a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának (LRSZ) flottájába tartozó McDonnell-Douglas MD-902 Explorer típusú rendőrségi helikopterek egyikébe. Na és tudjátok, hogy mit szúrtam ki elsőként a helikopterben? Hát persze hogy a pilóta headseteket! David Clark H10-56 típusú pilóta headsetek spirál kábellel, US NATO csatlakozóval.

David Clark H10-56 pilóta headset


Motorola MTM5400 mobil rádióállomás a rendőrautóban

A rendőrautóka is be lehetett ülni. A járművekben főleg Motorola MTM5400 típusú TETRA rádiókat láttam. Ezek GCAI csatlakozóval vannak ellátva a különféle kiegészítők, például kézibeszélő avagy hangszórós mikrofon összekapcsolásához. A GCAI (Global Core Accessory Interface) csatlakozó kerek, 10 pólusú csatlakozó. A rádióban beépített aljzat található, a kézibeszélő kábelén pedig egy lengő dugó.

Motorola MTM5400 rádió

Kézi rádió adó-vevők

Aztán a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. sátránál alaposabban is szemügyre lehetett venni a különböző rádiókat. Magyarországon ez a cég szolgáltatja a készenléti szervek által használt kommunikációs hálózatot, az EDR-t (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer). Itt Airbus, Motorola, Sepura és Cassidian márkájú rádiók voltak kiállítva.

Kézi rádió adó-vevők

A Készenléti Rendőrség Határvadász sátránál, illetve a NAV Bűnügyi Főigazgatóság sátránál láttunk olyan Airbus márkájú kézi rádiókat, melyek tartozéka egy PTT (push to talk) nyomógombbal ellátott mikrofonos fülhallgató.

Rendőrségi rádió fülhallgató