A forrasztó olaj segítségével szebben és könnyebben abszolválhatunk mindenféle forrasztási munkánkat. Ez a hasznos szer arra való, hogy a forrasztó ón könnyebben rátapadjon a forrasztandó felületre és egyenletesen elterüljön rajta, éppen ezért folyósító szernek is nevezik. A forrasztó olaj a fejhallgatók és fülhallgatók speciális vezetékeinek előónozásához szinte elengedhetetlen. A javítás forrasztó olaj nélkül sem lehetetlen, de sokkal nehezebb, és a forrasztások nélküle nem lesznek megfelelő minőségűek.

TS 560 forrasztó olaj

Forrasztó olaj tartó

Mi az olajat körömlakkos üvegcséből használjuk, és annak a rövidre vágott ecsetjével kenjük fel a felületre. Az üvegcsét érdemes egy alátéttel ellátni, hogy az asztalunk ne legyen olajos, valamint érdemes valami nehezéket tenni az aljára, hogy ne boruljon ki. A forrasztó olaj használatát és ezt a praktikát egy műszerész ismerősöm mutatta meg nekem szervizes pályám kezdetén, azóta is hálás vagyok neki!


A fejhallgatók kábelének belső vezetékei szinte minden típusnál azonos felépítésűek, a gyártók zománcozott rézszálakból összesodort vezetékeket alkalmaznak. Mi a szervizben szintén ilyen kábelt használunk a javításokhoz. Az ilyen vezetékek nagyon vékonyak és viszonylag rugalmasak, leginkább a litze huzalra hasonlítanak. Minden elemi szál külön szigetelt, ezért mindig célszerű előónozni.

Fejhallgató kábel vezetékei

A munkát a blankolással, vagyis a kábel burkolatának eltávolításával kezdjük. A blankolást végezhetjük sniccerrel vagy blankolófogóval is. A blankolást akkor csináltuk jól, ha a belső vezetékek sértetlenek maradtak és a különböző színű vezetékek nem keveredtek össze. A vezetékek végét érdemes az ujjunkkal megsodorni, hogy az elemi szálak ne álljanak szét.

A forrasztáshoz le kell olvasztani a szigetelést pár milliméter hosszan. Be kell kenni a vezeték végét forrasztó olajjal (bele is márthatjuk), majd a páka hegyén egy kis óncseppet kell képeznünk, hogy beledugjuk a vezeték végét pár másodpercre. Ez a módszer vésőheggyel és tűheggyel is működik. A vezeték végét tartsuk enyhén felfelé, hogy a megolvasztott szigetelés lentebb folyhasson. Amikor látjuk, hogy a szigetelés lefolyt és összegyűlt az óncsepp alján, akkor kihúzhatjuk a vezetéket. Ellenőrizzük, hogy minden oldalról sikerült-e szépen beónoznunk. Ha csatlakozót cserélünk, akkor nem csak a vezetékekre, de a csatlakozó forrasztási felületeire is kenjünk az olajból.


A Fejhallgató Szervizben a TS 560 nevezetű forrasztó olajat használjuk a javításokhoz. Ez egy savmentes folyósító szer. A forrasztó olaj szinte minden elektronikai alkatrészboltban beszerezhető.