A most következő cikk egy érintkezési hibás JBL Tune T500 fejhallgató javításáról fog szólni. A javítás során a gyári jack dugót cseréltük le egy szerelhető kivitelű csatlakozóra. A hiba ránézésre nem látszódott, viszont a kábel érintkezési hibás volt a dugó tövében, vagyis a hang hol elment hol pedig visszajött a kábel hajlítgatására. Ilyenkor a belső vezetékek sérülése jellemzően a dugó tövében van, ezért nem kell sokat levágni a kábelből.

Hibás JBL Tune T500 fejhallgató

Megjavított JBL Tune T500 fejhallgató

Sokan keresnek utángyártott fülpárnát mindenféle fejhallgatóhoz, ezzel kapcsolatban szeretném felhomályosítani az olvasókat egy bekezdés erejéig. A fülpárnát nem lehet csupán a méreteivel definiálni, mert más paraméterek és sokszor apró különbségek is számítanak. A fülpárnákat többnyire konkrét fejhallgató típushoz vagy típusokhoz készítik és árulják. Ezért fontos tudni, hogy pontosan milyen fejhallgatóra keres párnát. Egy gyártón belül is rengeteg különböző típus létezhet, de a típus szinte mindig megtalálható magán a fejhallgatón, bár néha kicsit trükkös helyen. Jelen esetben például dombornyomással van ráírva a fejpánt méretállító részének belső oldalára, amit csak kihúzott állapotban lehet elolvasni.

A fejhallgató javításához le kell vágni a csatlakozót és vele együtt a sérült kábelrészt. Az eredeti jack dugó nem szétszedhető, ezért csak egy szerelhető változattal helyettesíthetjük. Ha a kábelt megblankoljuk, akkor lesz benne egy zöld vezeték, ami a bal hangcsatorna, egy piros vezeték, ami a jobb hangcsatorna, egy réz, ami az árnyékolás, egy rézzel körbetekert kék vezeték, ami a mikrofon és annak árnyékolása. A rezet és a külső rezet sodorjuk össze, majd ónozzuk be mind a négy vezeték végét. A forrasztás lépései és a vezetékek helyes bekötése az alábbi fotókon jól látható:

JBL Tune T500 javítás, mikrofon bekötése
JBL Tune T500 javítás, árnyékolás bekötése
JBL Tune T500 javítás, jobb hangcsatorna bekötése
JBL Tune T500 javítás, bal hangcsatorna bekötése
JBL Tune T500 javítás, belső zsugorcső
JBL Tune T500 javítás, külső zsugorcső

Utángyártott fülpárna JBL Tune T500 fejhallgatóhoz