Ezúttal egy törött jack dugós Logitech G231 headset került a műtőasztalra. A headset javítását 7 egyszerű lépésben foglaltam össze és fotókkal is illusztráltam:

Logitech G231 headset javítása

  • Ha a jack dugó érintkező tüskéje elferdült vagy eltört, akkor a gyári dugót egy szerelhető kivitelű jack dugóval pótoljuk.
  • A régi dugót egyszerűen levágjuk a kábelről egy ollóval vagy csípőfogóval. A kábelre ráhúzzuk a szerelhető dugó házát, és egy zsugorcsövet. A textil bevonatú kábeleket általában nem blankolófogóval vagy sniccerrel csupaszítjuk le (mert úgy nehezebb), hanem úgy, hogy öngyújtóval rámelegítünk egy rövid zsugorcső darabot a kábelre a blankolni kívánt hossz fölött. Az öngyújtót úgy tartjuk, hogy a burkolat is megolvadjon a zsugorcsőtől lefelé, majd gyorsan lehúzzuk a megolvasztott burkolatot egy fogóval. Így általában szépen lejön és nem maszatolja össze a vezetékeket.
  • A Logitech G231 headset kábelében három árnyékolt vezeték található. Az árnyékolást, vagyis a külső szálakat össze is sodorhatjuk egymással (zöld, kék, réz). A belső szálak bekötése a következő: a fehér a mikrofon, a piros a bal hangcsatorna, a fekete a jobb hangcsatorna. Minden vezetéket előónozunk 1-2 milliméter hosszan, ehhez forrasztó olajat is használunk.
  • A szerelhető csatlakozó forrasztási pontjait szintén bekenjük forrasztó olajjal. Az érintkező tüske felől haladva az első helyre a közös földelést, avagy az árnyékolást forrasztjuk. Ezt követi a jobb majd a bal hangcsatorna, végül pedig a mikrofon.
  • A headsetes vagyis a 4 pólusú jack dugók összeszerelésekor be szoktunk tenni egy hosszában félbevágott vékony zsugorcsövet is a mikrofon forrasztási pontja és a többi forrasztás közé, hogy biztosan ne érjenek össze. Ezt értelemszerűen nem tudjuk külön rámelegíteni, mert el van vágva. Fogóval rászorítjuk a kábelre a rögzítő kapcsot.
  • A forrasztásokat egy vastagabb zsugorcsővel szigeteljük, amit korábban (második lépés) már ráhúztunk a kábelre.
  • Összecsavarjuk a szerelhető jack dugó házát, végül tesztelünk. Ilyenkor azt érdemes megnézni, hogy a két hangcsatorna nincsen-e felcserélve, illetve hogy a mikrofon működik-e.

Utángyártott fülpárna Logitech G231 headsethez