A hibás fejhallgatók gyári kábelét általában meg lehet javítani. A fejhallgató kábel javítható, hogyha például a jack dugó tövében jelentkezik a kontakthiba. A teljes kábelcsere csak akkor indokolt, ha a kábel középen szakadt el vagy sérült meg, vagy ha egy hosszabb szakaszon sérült, vagy ha már túlságosan felkeményedett, elhasználódott a burkolata. Most egy olyan Maxell Retro DJ fejhallgatón fogom bemutatni a teljes kábelcserét, amelynek a régi kábele felkeményedett a feslő szakaszán. A teljes kábelcseréhez szét kell szerelni a fejhallgatót. A régi kábelt sosem toldjuk meg, közvetlenül a hangszórókhoz forrasztjuk be az új kábel vezetékeit.

Maxell Retro DJ javítás előtt

Fejhallgató javítás előtt

Maxell Retro DJ javítás után

Fejhallgató javítás után

A különbség nem annyira feltűnő a javítás előtti és a javítás utáni fényképek között. A második képen már egy új kábel van a fejhallgatón, ami csak kicsit tér el a gyáritól: a régi kábel kerek keresztmetszetű volt, az új pedig lapos, mivel a két hangcsatorna vezetékei külön szigeteltek, oldalanként 2 ér található a kábel burkolata alatt. Az új kábelben ugyan olyan típusú belső vezetékek futnak, mint a régiben. Az új kábel vastagsága is hasonló.

A másik különbség a jack dugók között keresendő. A teljes kábelcseréhez szerelhető jack dugót használunk, mivel a régit nem lehet szétszedni és felszerelni az új kábelre. De ez sem feltűnő, mert jelen esetben az új dugó nem nagyobb a réginél.

Amit a javításról érdemes tudni, hogy a hangminőségen nem változtat, és hogy valószínűleg az új kábel sem lesz tartósabb a réginél. A fejhallgató kábelek átlagosan 1-2 év után elhasználódnak sajnos.

A javításhoz elég, ha a fejhallgató bal oldalát szedjük szét, ahol bele megy a kábel. A fejhallgató szétszedéséhez először a fülpárnát kell levennünk. Ha már a fülpárna is régi és elhasználódott, de szeretnénk még visszatenni a fejhallgatóra, akkor óvatosan bánjunk vele, mert a pereme könnyen elszakadhat! A fülpárna alatt három csavart találunk, ezeket csavarjuk ki. Ha a csavarokat kivettük, akkor már hozzáférünk a hangszóróhoz.

A fejhallgató régi kábele

A fejhallgató új kábele

A fejhallgató felső törésgátlóját áttehetjük az új kábelre. Én csomó helyett jobban szeretem kábelkötegelővel megütköztetni a kábelt, hogy ne csússzon ki a helyéről.

Nézzük meg, hogy a régi kábel vezetékei miként vannak bekötve, és ennek megfelelően kössük be az új kábel vezetékeit is. A Maxell Retro DJ fejhallgatónál a zöld vezeték tartozik a bal hangcsatornához, a kék a jobb hangcsatornához, a réz színű vezeték meg az árnyékolás. A bal hangszórón a felső forrasztási pont csak átkötésére szolgál: a főkábel jobb hangcsatornához tartozó vezetéke és a fejpánton átmenő kábel pozitív vezetéke ide van beforrasztva. A fejpánt kábel negatív vezetéke pedig a bal hangszóró negatív pontjához van bekötve.

Ha a felső részen végeztünk a forrasztással és az összeszereléssel, akkor a többi már ugyan úgy zajlik, mint egy dugó csere:

  • felhúzzuk a szerelhető jack dugó házát és egy zsugorcsövet a kábelre,
  • megblankoljuk a kábelt,
  • előónozzuk majd beforrasztjuk a vezetékeket,
  • rögzítjük a kábelt a dugóhoz,
  • rámelegítjük a zsugorcsövet,
  • végül pedig összerakjuk a dugót.

Utángyártott fülpárna Maxell Retro DJ fejhallgatóhoz