Szervizünkben elég sok fejhallgató és fülhallgató megfordul. Olcsóbb és drágább típusok egyaránt. Az emberek sokszor meglepődnek, hogy a drágán vásárolt fejhallgatójuk milyen hamar tönkremegy, “ennyi pénzért jobban is megcsinálhatták volna”. “Ez ennyire rossz minőségű, másoknál is ilyen hamar elromlik?” kérdezik. Átlagosan fél évet, maximum két évet bírnak ki ezek a holmik. A forgalmazónak minimum egy év garanciát kell vállalnia a fejhallgatóra. Legtöbb esetben a visszavitt füleseket nem javítják, hanem cserélik blokk ellenében, de nem minden hibára érvényes a garancia.

Minden füles elromlik, inkább előbb mint utóbb. A drágább és olcsóbb fejhallgató között a különbséget nem a tartósság jelenti, hanem a hangzás. A komolyabb fülesekben komolyabb hangszóró van, ami azt jelenti, szélesebb frekvenciatartományban, ezáltal pontosabban, “élethűbben” adják vissza a korábban felvett hangot. Ugyanakkor a fejhallgató kábelek szinte teljesen egyformák, már ami a belső vezetékeket illeti.

Hogyan romlanak el a fejhallgatók?

Van olyan kábel, amelyik szövet borítást kapott, hogy kevésbé sérüljön, van amelyik lapos keresztmetszetű, hogy ne gubancolódjon, valamelyiknek vastagabb a burkolata, hogy jobban védje a belső vezetékeket a megtöréstől, de tapasztalatom szerint ez nem sokat számít. A burkolaton belül zománcozott vezetékek vannak rézből, jellemzően vékony elemi szálakból sodornak össze egy vezetéket. Egy elemi szál önmagában olyan, mint egy darab drót, amit ha elég sokáig hajlítgat az ember, akkor eltörik. Ez okozza a hibát, például azt, hogy a fejhallgató egyik fele nem szól, vagy csak egy bizonyos pozícióban szólal meg, mozgatáskor recseg, visszhangosan szól. Ha az adott vezeték (bal vagy jobb hangcsatorna) minden szála eltörik, akkor az egyik oldal elnémul. A vezeték szakadás a leggyakoribb hiba, főleg a csatlakozó tövében szokott előfordulni, és ennek általában nincs kívülről látható nyoma.

Rendeltetésszerű használat

A probléma másik fele a használat módjából adódik. Sokan hallgatnak zenét út közben, ilyenkor a lejátszó a zsebben van, a kábel éles szögben törik meg a csatlakozó tövében. Egy táskába berakva a kábel összegubancolódik, ha előtte nem tekerjük össze. Menet közben könnyű megrántani, beakadni vele, odacsukni. Néha a háziállatok is tudnak meglepetést okozni, gyakran hoznak kutya-, macska- vagy nyuszirágta füleseket. Persze rendeltetésszerű használat mellett is elromlanak, de így még hamarabb.

Mi a megoldás?

A gyártók nem véletlenül használnak ilyen fajta kábeleket. Véleményem szerint nem csak a tervezett elavulásról és a fogyasztói társadalomról van szó. Egyszerűen csak ez a fajta kábel alkalmas arra, hogy ilyen vékony és rugalmas legyen. Ha vastagabb lenne a belső rész, azáltal merevebb is lenne, és amiatt törne meg. A még garanciális füleseket mindenképpen érdemes visszavinni a forgalmazóhoz. Ha már nem garanciális, vagy ha az adott hibára nem vállalnak garanciát, akkor szervizünkben érdemes javíttatni. Célszerű áttekinteni az árlistánkat, és a termék vételárához viszonyítva eldönteni, hogy megéri-e megcsináltatni. Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy a javítás mennyire lesz tartós, mennyi idővel növeli meg a termék élettartamát?

Mennyire lesz tartós a javítás?

Javítás elkészültekor sokan megkérdezik, hogy “így most ugye sokáig nem lesz vele gond?”. Erre nem könnyű válaszolni, mivel ez több dologtól is függ. Ha például egy egyszerű jack dugó cseréjéről beszélünk, akkor a javítás során kivágjuk a sérült kábelrészt, és kicsivel feljebb ráforrasztunk egy szerelhető csatlakozót a sértetlen kábelre. Tehát a kábel a régi marad, minősége vagy tartóssága nem változik, sajnos később ugyan úgy meg tud benne törni a vezeték. Viszont a szerelhető dugót egy második javításnál újra fel lehet használni. A kábelt addig lehet ezzel a módszerrel rövidíteni, amíg még elég hosszú marad ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni. Teljes kábelcsere esetén a gyári kábelekhez hasonló kábellel dolgozunk, mert csak ez a típus alkalmas fejhallgató javításra. Hangzásban nem okoz különbséget, és tartósságban is hasonló, némelyik típus gyári kábeléhez képest talán egy kicsivel jobb.