Most ismét a jack csatlakozó javítás lépéseit fogom leírni. Az alany egy Sennheiser HD 201 fejhallgató, amit azért hoztak be javításra, mert a fejhallgató kábele kontakthibás volt a dugónál. Jack dugó cserénél általában elegendő mindössze 1-2 centit levágni a kábelből, mert a sérült rész majdnem mindig közvetlenül a dugó tövében van. Most azonban a megrendelő külön kérte, hogy a javítás során vágjuk rövidebbre a kábelt.

Sennheiser HD 201 fejhallgató javítás

A javítás első lépése tűnik a legdrasztikusabbnak: egy csípőfogóval lecsípjük a gyári dugót a sérült kábelrésszel együtt. Ez egy irreverzibilis művelet, a gyári dugó már nem rakható vissza, mert az nem szerelhető kivitelű, azaz nem szétszedhető. Egy szerelhető jack dugóval kell pótolnunk az eredetit.

Következő lépés a kábel blankolása, vagyis a burkolat eltávolítása. Ezt célszerű automata kábelcsupaszolóval végezni, illetve ha nincs ilyenünk, akkor tapétavágóval. Az automata blankolóval a legkönnyebb dolgozni, mert az igazodik a kábel átmérőjéhez, nem kell külön beállítani. A nem automata blankolók elég gyatrák, a sniccerrel meg érezni kell, hogy milyen mélyen vághatunk bele a kábel burkolatába, így ahhoz már nagyobb rutin szükségeltetik.

A megblankolt kábel vezetékeit alaposan vegyük szemügyre. Ellenőrizzük, hogy a különböző színű vezetékek nem kuszálódtak-e össze, és hogy egyik vezetékből sem vágtunk-e ki szálakat. A vezetékeket megsodorhatjuk az ujjunkkal, és visszavághatunk a végükből egy picit ha szükséges, hogy a szálak ne álljanak szét, valamint hogy egyforma hosszúak legyenek. Minden elemi szálnak ugyan ott kell végződnie, hogy mindegyik beleérjen az ónozott részbe. Így a vezetékek végét elegendő mindössze 1-2 milliméter hosszan beónozni. A szervizben körülbelül 300 Celsius-fokon forrasztunk. 1 milliméter átmérőjű forrasztó ónnal dolgozunk és mindig használunk forrasztó olajat.

Sennheiser HD 201 bekötése

Sennheiser HD 201 fejhallgató

Az előónozott vezetékeket rá kell forrasztani a csatlakozó forrasztási pontjaira. A Sennheiser HD 201 típusú fejhallgatónál a vezetékek színei alapján a helyes bekötés a következő: a réz lesz az árnyékolás, vagyis a negatív pólus. A piros a jobb hangcsatorna, a kék pedig a bal hangcsatorna. A forrasztásokat zsugorcsővel szigeteljük, hogy a vezetékek még véletlenül se érjenek hozzá a dugó fémházához.

Sennheiser HD 201 fülpárna leszedése

Sennheiser HD 201 fülpárna csere

Végső simításként az elhasználódott fülpárnákat is kicseréltük a fejhallgatón, mert a régieken már feltöredezett a műbőr borítás. Ezen a típuson a fülpárnát oldalanként 12 darab műanyag pöcök rögzíti. A pöckök egymással szemben helyezkednek el, így a fülpárna kemény alja egyik irányban sem tud kicsúszni, miután a helyére illesztettük.


Utángyártott fülpárna Sennheiser HD 201 fejhallgatóhoz