Ezúttal azt a Sennheiser HD 203 fejhallgatót újítottam fel, amit korábban a Bakancsos utcai bolhapiacon szereztem. A fejhallgatóban a hangszórók eredetiek és hibátlanok voltak, még a kábelnek sem volt semmi baja. Viszont látszott, hogy valaki korábban már javította ezt a fejhallgatót, de nem túl szakszerűen, ugyanis a fülkagylók törésgátlóit félbevágta, ezért ezeket a viseletes párnákkal együtt újakra cseréltem.

Sennheiser HD 203 fejhallgató

Ha a kábel felül lesz érintkezési hibás, akkor a sérült rész kivágása után vagy átfúrjuk a gyári törésgátlókat, vagy kicseréljük azokat. Az alábbi Sennheiser fejhallgatók törésgátlóit érdemes inkább kicserélni, mert nem elég rugalmasak, ezért a kábel itt hamar megtörik: Sennheiser EH 150, EH 250, EH 350, HD 202, HD 203, HD 212 Pro, HD 407, HD 408, HD 457, HD 497, HD 65 TV.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 1.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 2.

A javítást azzal kezdtem, hogy leszedtem az elhasználódott fülpárnákat és a fejpánt párnát is, utóbbi öntapadós. Ezek a műbőr bevonatú fejhallgató szivacsok sajnos ilyenek, átlagosan 1-2 év alatt elhasználódnak. A régi fülpárnákból ne felejtsük el kiszedni a műanyag betéteket, mert szükség lesz rájuk az új fülpárnák felrakásához.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 3.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 4.

A kábelt levágtam a fejhallgatóról, majd az Y elágazás alatt is elvágtam. Mivel ez a kábel még teljesen jó és elég hosszú is, ezért visszakerülhet a fejhallgatóra. Felülről ráhúztam egy szilikon hengert, aminek az lesz a dolga, hogy meggátolja, hogy a kábel alsó része szétnyíljon. A fülkagylók szétszedéséhez oldalanként 4 csavart kell kicsavarozni. A régi törésgátlókat kiszedtem, majd leforrasztottam a vezetékeket a hangszórókról. Itt újabb nyomát látni a korábbi sikeres ugyanakkor szakszerűtlen javításnak: az illető szigetelőszalagot használt.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 5.

Sennheiser HD 203 fejhallgató felújítás 6.

A kábel két végét először a fülkagylók lyukain kell átvezetni, utána pedig az új szilikon törésgátlókon. A rögzítéshez vékony kábelkötegelőt használok, amit aztán beleszorítok a törésgátlóba is. A kábeleket belül kellően hosszúra kell hagyni, hogy ne feszüljenek és még véletlenül se szakadjanak le a hangszórókról. A kábeleket megblankoltam, a vezeték végeit beónoztam, majd visszaforrasztottam őket a hangszórók érintkezőire, aztán újból összeszereltem a fejhallgatót.

Az új fülpárnákat a régi műanyag betétekkel tudjuk rögzíteni. Fontos, hogy a betét porvédős fele nézzen felfelé, a párna felé. Két függőleges műanyag pöcök pozicionálja a fülpárnát és másik négy kisebb pöcök rögzíti a fülkagylóhoz. Érezni lehet, amikor a helyére kerül és bepattan, tehát a fülpárnák cseréje nem nehéz ennél a típusnál.


Utángyártott fülpárna Sennheiser HD 203 fejhallgatóhoz