A következő cikk egy Sennheiser HD 65 TV fejhallgató javításáról fog szólni. Ez egy olyan fejhallgató, aminek gyári tartozéka egy hangerőszabályzós hosszabbító kábel is, amivel a két hangcsatorna hangereje külön-külön szabályozható, ezért magán a fejhallgatón csak egy rövidebb kábel található. Jelen esetben ezt a rövid kábelt kellett kicserélni egy újra. A kábel felül sérült meg az egyik törésgátló tövében. A teljes kábelcsere azért volt indokolt, mert ha csak a sérült részt vágtuk volna ki, úgy a maradék kábel túl rövidre sikerült volna. A javítás során az eredeti törésgátlókat rugalmasabb szilikon törésgátlókra cseréltük, hogy az eredmény minél strapabíróbb és tartósabb legyen.

A fejhallgatóhoz Neotech kábelből vágtunk le egy ugyan olyan hosszú darabot, mint az eredeti. Erre forrasztottunk rá egy szerelhető kivitelű 3.5mm-es tüskeátmérőjű sztereó jack dugót.

Ha a jack dugó az érintkező tüskéjének csúcsával felfelé áll, akkor a dugó hátulján lévő forrasztási pontok helyes bekötése fentről lefelé haladva a következő:

  • jobb hangcsatorna (piros színű vezeték),
  • bal hangcsatorna (zöld színű vezeték),
  • árnyékolás (két réz színű vezeték összesodorva)

Az árnyékolás forrasztási pontja egyben a kábel mechanikus rögzítését is ellátja. Fogóval kell rányomni két oldalról a kábel burkolatára. A forrasztásokat egy darab zsugorcsővel szigeteltük. A kábel másik végét a fejhallgató szétszedése után a hangszórókra forrasztottuk az eredeti bekötésnek megfelelően. A kábel rögzítését a hangszórótartó dobozokban csomó helyett egy kisebb méretű kábelkötegelővel oldottuk meg, így a forrasztás tehermentesítve van, vagyis nem maga a forrasztás tartja a helyén a kábelt.


Utángyártott fülpárna Sennheiser HD 65 TV fejhallgatóhoz