Felkérést kaptam egy Sony MDR-7506 fejhallgató átalakítására. Az átalakítás célja az volt, hogy a gyárilag fix kábeles fejhallgatót cserélhető kábelessé alakítsam, hogy aztán két különböző kábellel normál sztereó jack kimenethez valamint szimmetrikus XLR kimenethez (4 pólusú XLR aljzat) is csatlakoztatható legyen.

Sony MDR-7506 fejhallgató átalakítása

A fejhallgatók szimmetrikus bekötésének az az előnye, hogy a kábel által felszedett zaj kiszűrhetővé válik, a hangkép pedig tisztább és részletgazdagabb lesz. Ennek alapfeltétele, hogy olyan erősítőt használjunk, ami rendelkezik szimmetrikus fejhallgató kimenettel. A szimmetrikus hajtás továbbá csak szimmetrikus fejhallgató kábel szimmetrikus bekötésével valósítható meg, amihez az kell, hogy a kábelben 4 belső vezető legyen, mert ebben az esetben a hangcsatornák negatív pólusa nem lesz közös.

Sony MDR-7506 fejhallgató kábel

A fejhallgatóba egy 3.5mm-es sztereó jack csatlakozó aljzat volt beszerelve egy korábbi átalakítás eredményeképpen, hogy a fejhallgató kábel egyszerűen cserélhető legyen, ha netán tönkremenne, mert a kábelek már csak ilyenek. Azonban a sztereó jack csatlakozó mindössze 3 pólusú, ezért a sztereó jel szimmetrikus továbbítására nem alkalmas. A megoldást ez esetben az AKG fejhallgatókról már jól ismert MXLR avagy mini XLR csatlakozó jelentette, ami leggyakrabban szintén csak 3 érintkezővel rendelkezik, de létezik belőle 4, 5 illetve 6 pólusú kivitel is. Nekem az 5 pólusúból volt néhány, ezért ezekkel dolgoztam úgy, hogy a középső érintkezőt nem kötöttem be. Az 5 pólusú MXLR csatlakozók használata nem túl gyakori (pilóta headsetekben használják), ezért a bekötést önkényesen határoztam meg. Az egyes érintkezők a dugón és az aljzaton is számozva vannak.

5 pólusú beépíthető mini XLR dugó bekötése a fejhallgatón és
5 pólusú lengő mini XLR aljzat bekötése a cserélhető fejhallgató kábelen
1 L+ Bal hangcsatorna meleg pont (pozitív)
2 L- Bal hangcsatorna hideg pont (negatív)
3 R- Jobb hangcsatorna hideg pont (negatív)
4 R+ Jobb hangcsatorna meleg pont (pozitív)
5 NC Nincs bekötve

Az átalakítást azzal kezdtem, hogy kiszereltem a jack aljzatot a fejhallgatóból, majd felfúrtam a lyukat, hogy a nagyobb átmérőjű beépíthető mini XLR dugó beleférjen. Hát, éppenhogy befért, az anyacsavart sajnos nem is tudtam rácsavarni, de olyan szűk lyukat fúrtam, amiben a dugó külső menete megszorult, és a biztonság kedvéért még be is ragasztottam, hogy biztosan ne lazuljon meg és ne forduljon el a kábel mozgatásától. Át kellett forrasztani a fejpánton átmenő kábel két vezetékét is, melyek a jobb oldali hangszóró érintkezőihez vezetik a jelet a bal oldali fülkagylóból, hiszen a bal és a jobb hangszóró negatív szála korábban össze volt közösítve.

Sony MDR-7506 fejhallgató

A két különböző cserélhető fejhallgató kábel elkészítéséhez a megrendelő kérésének megfelelően másfél méter hosszú KáCsa KCE-HP típusú prémium fejhallgató kábeleket használtam, melyekben OFC (oxigén mentes réz) belső vezetők találhatók. A kábeleket ES-01 kígyóbőr borítással is elláttam. Az ES-01 kígyóbőr egy fekete színű rugalmas kábelharisnya, ami plusz védelmet biztosít a kábeleknek. A felső csatlakozó mindkét kábelen egyforma, 5 pólusú mini XLR aljzat. Az alsó csatlakozó az egyik kábelen egy átalakítós sztereó jack dugó asszimmetrikus kimenethez, a másik kábelre pedig egy szimmetrikus kimenethez illeszkedő 4 pólusú XLR dugó került.

4 pólusú XLR dugó szimmetrikus (balanced) bekötése

4 pólusú XLR dugó szimmetrikus bekötése

1 L+ Bal hangcsatorna meleg pont (pozitív)
2 L- Bal hangcsatorna hideg pont (negatív)
3 R+ Jobb hangcsatorna hideg pont (negatív)
4 R- Jobb hangcsatorna meleg pont (pozitív)

Utángyártott fülpárna Sony MDR-7506 fejhallgatóhoz