A javítás alanya egy Sony MDR-ZX310 fejhallgató. A jack dugó érintkezője szemmel láthatóan letört, a dugó vége hiányzik. Mivel ez egy headsetes fejhallgató, aminek a kábelén headset vezérlő és mikrofon is található, a jack csatlakozón eredetileg 4 érintkezőnek kellett lennie. A javításhoz egy szerelhető jack dugót használtunk, ami szintén headsetes kivitelű. Ezek az egyszerűbb Sony fejhallgatók egyébként nem túl drágák, de ár-érték arányban jók, ezeket már épp megéri javíttatni.

Sony MDR-ZX310 fejhallgató javítása

A javításhoz először le kell vágni a gyári csatlakozót ami eltört, mivel az nem szétszedhető, azt már úgysem lehet megjavítani. A kábel végére egy új csatlakozót kell forrasztani, lehetőség szerint minél jobb minőségűt. Mi kifejezetten erre a célra gyártott szerelhető kivitelű csatlakozókat használunk a fejhallgatók javításához. Ezeket szét lehet szerelni, majd össze lehet rakni, sőt akár többször is felhasználhatóak. A kábel vezetékei forrasztással kerülnek az új csatlakozóra.

Forrasztani otthon is lehet, de kell hozzá néhány dolog: egy szabályozható hőmérsékletű forrasztóállomás, egy precíz forrasztópáka, forrasztó ón, forrasztó olaj, ónszívó harisnya, multiméter. A javításhoz további szerszámok is kellhetnek: a csatlakozó rögzítéséhez szükség lesz egy kis méretű satura, forrasztó állványra vagy egy összegumizott kombinált fogóra, kellhet még csőrös fogó, csípőfogó, olló, csipesz, sniccer vagy blankolófogó, öngyújtó vagy hőlégfúvó és különböző méretű zsugorcsövek.

Ha már minden szükséges szerszám kéznél van, akkor nekiláthatunk a vezetékek előkészítésének majd a csatlakozóra történő forrasztásuknak. A forrasztáshoz ismernünk kell az adott fejhallgató típus bekötését is, vagyis tudni kell azt, hogy melyik vezetéket melyik érintkezőhöz forrasszuk a jack dugón. Ezt a vezetékek színe alapján tudjuk kikövetkeztetni, illetve multiméteres méréssel ellenőrizhetjük is. Jelen esetben ha a kábelt megblankoltuk, akkor azt fogjuk látni, hogy az egyik oldalon egy piros és egy réz színű vezeték van, a másik oldalon pedig egy zöld és egy réz, plusz egy vastagabb réz. Ha a vastagabb rezet a vezeték sodrásával ellentétes irányba megpödörjük és szétbontjuk, akkor találunk benne egy fekete színű vezetéket is. Ez a fekete vezeték a mikrofonhoz tartozik. A zöld a bal hangcsatorna, a piros a jobb hangcsatorna, a réz színűek alkotják az árnyékolást, a földelést (GND), avagy a negatív pólust, ahogy tetszik. A lényeg, hogy a réz színű vezetékeket össze is sodorhatjuk egymással, mert ugyan ahhoz az érintkezőhöz fognak tartozni.

A vezetékek végeit érdemes bekenni forrasztó olajjal és 1-2 milliméter hosszan előónozni. A csatlakozó forrasztási pontjaira is kenjünk az olajból. Az érintkezők sorrendje a jack dugó csúcsától a töve felé haladva a következő: bal hangcsatorna, jobb hangcsatorna, árnyékolás, mikrofon + headset vezérlés. A forrasztási pontok ehhez képest mintha tükrözve lennének, a mikrofont kivéve, mert az maga a kábelrögzítő. Tehát a vezetékeket a jack dugó közepétől a végéig haladva az alábbi sorrendben forrasszuk fel: réz, piros, zöld, fekete.

Sony MDR-ZX310 fejhallgató jack dugó bekötés

A forrasztásokat zsugorcsővel szigeteljük, plusz be szoktunk tenni egy vékonyabb zsugorcső darabot (amit előzőleg félbevágtunk) a kábelrögzítő és a többi forrasztási pont közé is. Mi a szervizben az elkészült fejhallgatókat mindig meghallgatjuk, hogy a javítás után tényleg szólnak-e ahogyan kell, majd a bal és a jobb hangcsatornát külön kapcsolgatva ellenőrizzük, hogy nincsenek-e felcserélve egymással. A mikrofont egy kicsi elektret mikrofon előerősítővel szoktuk kipróbálni, hogy hallatszik-e amikor belebeszélünk. A headset vezérlő nyomógombjait multiméterrel lehet megmérni a jack dugó érintkezőin keresztül, hogy valóban működnek-e.


Utángyártott fülpárna Sony MDR-ZX310 fejhallgatóhoz