A most következő írásomban egy Superlux HD 669 fejhallgató javítását szeretném bemutatni. A Superlux márkáról azt érdemes tudni, hogy igencsak barátságos áron vásárolhatunk kínálatukból az ismertebb fejhallgató gyártók népszerű és elismert modelljeinek fazonját másoló fejhallgatókat, melyek alacsony árukhoz képest egészen jól szólnak. Vagyis a Superlux fejhallgatók ár-érték arányban jók.

Superlux HD 669 fejhallgató javításA Superlux HD 669-et én személy szerint nem tartom egy praktikus fejhallgatónak, már ami a kábel kialakítását illeti. Több gyártó is próbálkozott azzal a megoldással, hogy a fejhallgató kábele olyan módon cserélhető, hogy a fejhallgatóból egy 3.5mm-es tüskeátmérőjű jack dugó lóg ki rövid kábelen, és ehhez egy lenő jack aljzattal csatlakozik a fejhallgató cserélhető kábele.

Ezzel a megoldással kapcsolatban azt kell tudni, hogy ahány csatlakozó, törésgátló, bármiféle “bizbasz” van a kábelen, rendeltetésszerű használat mellett ott fog elsőként elhasználódni és megsérülni a kábel, nem pedig a középső részén, ahol nincs semmi. Azzal tehát, hogy hozzáadtak a kábelhez egy jack dugót, hozzáadtak egy újabb hibalehetőséget is. Ráadásul hiába cserélhető a kábel, csak szétszedéssel és forrasztással javítható a fejhallgató, abban az esetben, ha a felső jack dugó tövében szakadnak meg a vezetékek. Az efféle javítást a legtöbben nem tudják házilag kivitelezni a megfelelő szerszámok és rutin hiányában. Ellenben itt a Fejhallgató Szervizben sok-sok javítással a hátunk mögött minden további nélkül megcsináljuk, sőt most meg is mutatjuk a javítás menetét pár fotóval illusztrálva.

A fejhallgató bal oldalát kívülről lehet szétszedni. Ezt a “HD 669” felirattal ellátott kör alakú műanyag fedél eltávolításával kezdjük úgy, hogy egy szikével alányúlva emeljük fel a kis korongot. Két pöcök által szorul be a helyére, ezekre vigyázzunk, hogy a javítás végeztével vissza tudjuk tenni. A fedél alatt egy csavart találunk, amit értelemszerűen kicsavarunk a helyéről és félretesszük. Most már gond nélkül levehetjük az előbbi csavar által rögzített műanyag elemet is. Mint látható, a jobb hangcsatorna vezetékei közvetlenül a fejpántot alkotó “drótokra” vannak ráforrasztva, ahogy a bal oldali hangszóró negatív érintkezőjéhez csatlakozó vezeték is. Egyedül a bal hangszóró pozitív vezetékét kötötték össze lengőforrasztással a jack dugóból érkező vezetékkel, és ezt a forrasztást egy vékony zsugorcsővel szigetelték. A javítás során mi is ennek az eredeti állapotnak megfelelően fogjuk bekötni a szerelhető jack dugóval ellátott új kábelt, semmin nem variálunk.

Superlux HD 669 jack dugóMivel a dugó cseréjéhez az eredeti kábel értelem szerűen nem elég hosszú, a jack dugó tövében megtört gyári kábel helyett egy újat készítünk, és ezt az új kábelt fogjuk beforrasztani a régi helyére. A gumi törésgátlót át kell fúrnunk, hogy átvezethessük rajta az új kábelt. Az új kábel elkészítéséhez először vágjunk le egy olyan hosszú kábeldarabot, amire kényelmesen rá tudjuk forrasztani a jack dugót. Miután a szerelhető jack dugót bekötöttük és összeszereltük, valamint az így elkészített dugós kábelt átdugtuk a törésgátlón, a felesleget vágjuk le a kábelből. A törésgátló után még el kell férjen a kábelen egy mechanikus rögzítő elem, például egy vékonyabb drót, amit fogóval a kábelra szorítunk, hogy az ne tudjon kicsúszni a helyéről. Utána kell hagyni egy nagyjából 3 centis részt, ahol megblankoljuk a kábelt. A vezetékek végeit 1-2 milliméter hosszan beónozzuk és bekötjük. Ezt követően már nincs más dolgunk, mint letesztelni és összeszerelni a fejhallgatót, hogyha mindent rendben találunk.