Több egyforma Telex Airman 750 típusú pilóta headsetat kaptam javításra
a CAE Engineering Kft-től egy korábbi megrendelőm jóvoltából. A headsetek között vegyesen voltak Airbus szabvány szerinti 5 pólusú XLR csatlakozóval szereltek, és General Aviation szabvány szerinti dupla jack dugóval szereltek. Jellemzően a mikrofonjukra volt panasz, de akadt köztük néhány érintkezési hibás is, melyeknél a hang szakadozott a kábel felső részének mozgatásakor.

Telex Airman 750 General Aviation

Telex Airman 750 Airbus

Típus Modellszám Csatlakozó
Telex Airman 750 64300-200 General Aviation: PJ068, PJ055B
Telex Airman 750 64300-205 Airbus: XLR-5
Telex Airman 750 64300-210 Airbus: XLR-5

Pilóta headsetek tesztelése

A headsetek kipróbálásához a mikrofon jelét rákötöttem egy erősítő bemenetére. Az erősítő kimenetét egy másik fejhallgatóval hallgattam. Első körben azt ellenőriztem, hogy a mikrofon jele kellően tiszta és hangos-e.

Utána minden headsetet meghallgattam, hogy a hangszóróik szólnak-e, illetve hogy tapasztalható-e érintkezési hiba a kábel mozgatásakor.

Minden darabot egy cédulával láttam el, amire ráírtam az általam tapasztalt hibajelenséget, sőt valamelyikhez már eleve tartozott a felhasználóktól származó feljegyzés.

Mikrofonok frekvencia átvitelének tesztelése, jelszintek összehasonlítása

Felmerült a kérdés, hogy hogyan lehet vizuálisan megjeleníteni, illetve összehasonlítani két eszköz mikrofonjának jelszintjét. A teszt során lejátszottam egy 20 és 20.000 Hz közötti tartományban fokozatosan emelkedő frekvenciájú hangot a tesztelendő eszköz mikrofonjába, miközben rögzítettem az eszköz mikrofonjával készített felvételt a számítógépen egy audió-szerkesztő program segítségével. Először egy jól működő eszközt teszteltem, majd megismétlem a tesztet egy hibás eszközzel is, végül pedig összevetettem a két felvétel hangképét. Ez a módszer ebben a formában közel sem professzionális, viszont a gyakorlatban használható.

Hibátlan mikrofon hangképe:
Hibátlan mikrofon hangképe

Hibás mikrofon hangképe:
Hibás mikrofon hangképe

A módszer lényege a következő: a teszt során lejátszott hanghoz tartozik egy feliratozott videó is, amiből pontosan lehet tudni, hogy a lejátszás egy adott időpontjában milyen frekvenciájú hang hallható. Ezt össze lehet egyeztetni a headset mikrofonjával készített felvétel időpontjaival, amiből kiderül, hogy a headset mikrofonja mely frekvenciatartományokban képes érzékelni a hangot.

Mi okozza tehát a hibajelenséget?

A javításra leadott Telex Airman 750 pilóta headsetek mikrofonjainak alacsony jelszintjét nem áramköri hiba vagy kábelhiba okozta, hanem maguk a mikrofon kapszulák hibásodtak meg. Ugyanis amikor a mikrofon hibás headset áramköri lapjára rákötöttem egy jól működő elektret mikrofont, azzal már tiszta és jól hallható hangot produkált.

Telex Airman 750 áramköri lap

Telex Airman 750 [64300-200] pilóta headset bekötése (General Aviation)
Telex Airman 750 64300-200 pilóta headset bekötése


Telex Airman 750 [64300-205] pilóta headset bekötése (Airbus)
Telex Airman 750 64300-205 pilóta headset bekötése


Telex Airman 750 [64300-210] pilóta headset bekötése (Airbus)
Telex Airman 750 64300-210 pilóta headset bekötése

Pilóta headsetek javítása

A gyáriakhoz hasonló méretű, illetve hasonló paraméterekkel rendelkező mikrofonkapszulákat rendeltem a javításhoz.

Headset mikrofon kapszulák

A mikrofonkapszulák cseréjekor a mikrofon flexibilis szárában futó két vezetéket is át kellett húznom, mert azok a kapszulák átforrasztásához túl rövidek voltak, ráadásul a szár elején be is voltak ragasztva. A vékony vezetékek befűzése finom munka.

Telex Airman 750 mikrofon szár vezetékek

Az érintkezési hibás eszközök javításához a kábel felső részéből kellett kivágnom pár centit, majd újraforrasztottam a vezetékeket az áramköri lap forrasztási pontjaira.

Pilóta headset javítás, repülős fejhallgató javítás