Amphenol és Lumberg jack dugó

Nagyon fontos, hogy fejhallgató és fülhallgató javításhoz megfelelő minőségű alkatrészeket válasszunk. Itt elsősorban a szerelhető jack dugókra és egyéb csatlakozókra gondolok. Melyek a jó minőségű csatlakozó ismérvei és honnan ismerhetjük fel a rossz minőségűt?

A legtöbb elektronikai és híradástechnikai alkatrészboltban kérdés nélkül valami gagyi vackot nyomnak a kezünkbe, ha például egy jack dugót kérünk. Ez azért van, mert a vásárlók nagy része ezeket az olcsó alkatrészeket keresi, és az eladó általában nem vesződik azzal, hogy elmagyarázza, hogy a drágább miben jobb, hogy aztán az ár hallatán a laikus vásárló mégis az olcsó vacak mellett döntsön.

Azonban aki már megpróbált ezekkel a gagyi csatlakozókkal dolgozni, az tudhatja, hogy lehet ő akármilyen ügyes, a rossz minőségű alkatrésszel csak kínlódni fog, és a javítás sem lesz elég tartós. Az ilyen alkatrész ára végső soron kidobott pénz. Aki pedig jó minőségű alkatrészeket használ, az azt fogja tapasztalni, hogy sokkal könnyebb velük a munka, és az eredmény is megfelelő lesz. Ezt az egészet nem szeretném az árra kihegyezni, de általánosságban elmondható, hogy amit a hazai boltokban 100 forintért, vagy annál olcsóbban árulnak, az valamilyen szempontból nem megfelelő, mert egy jó dugó legalább 500 vagy inkább 1.000 forint körüli összegbe kerül. Az alábbiakban bemutatok néhány jack dugó típust, melyeket messziről el kell kerülni, és mutatok helyettük pár jó minőségű alternatívát is.

Rossz minőségű jack dugók

Rossz minőségű jack dugók

  • A fekete műanyag házas dugó nagyon elterjedt és emellett nagyon gyatra is. A kábelt rögzítő fém kapocs túl lágy és túl kicsi. Kézzel is könnyen meghajlítható, a legtöbb kábelt át sem éri rendesen. A dugónak összecsavaráskor nincs végállása, nem szorul meg, amikor a belseje egy síkba kerül a dugó házával. A törésgátlója szintén műanyagból készült, ezért nem elég rugalmas.
  • Az ezüst és arany színű fémházas, rugós törésgátlós dugók ránézésre már jobbak, de a látszat csal. A dugó belső kialakítása ugyan olyan rossz, mint a műanyag változaté. Az érintkező tüskék közötti műanyag gyűrűk megmunkálása nem elég precíz, amiatt az érintkezők beakadhatnak és beletörhetnek az aljzatba.
  • A másik kerülendő dolog az olyan apró dugók Kínából, melyek nem nagyobbak a gyári dugóknál, ránézésre elég esztétikusak, ezekhez képest az általunk használt dugók “bumszlik”. Viszont ezekből a kis dugókból hiányzik a kábelt rögzítő kapocs. A kábelt rosszabb esetben csak a forrasztás tartja, esetleg ragasztó vagy egy rákötött csomó akadályozza meg a kicsúszását. Éppen ezért az ilyen dugókkal megjavított eszközök nagyon hamar tönkremennek.

Jó minőségű jack dugók

Jó minőségű jack dugók

A Fejhallgató Szervizben szinte minden beszerezhető típust kipróbáltunk, és a tapasztalataink alapján gondosan válogattuk össze a fejhallgatók és fülhallgatók javításához használatos csatlakozók körét.

Kizárólag olyan alkatrészekkel dolgozunk, melyek megfelelő minőségűek. Az Amphenol és a Lumberg márkájú alkatrészek nagyon jók. Kapható monó és sztereó kivitelű jack dugó, ezek 3.5mm-es vagy 6.3mm-es tüskeátmérőjűek. Előbbi az általános méret telefonhoz, számítógéphez, otthoni használatra. Utóbbi erősítőhöz, komolyabb hangtechnikához használatos. Ezekben a dugókban az a közös, hogy a kábel rögzítő kapocs mindben megfelelő méretű és jó erős, a törésgátló kellően rugalmas, az érintkező megmunkálása precíz.

A Fejhallgató Szervizben legtöbbször használt “sztenderd” jack dugót Kínában gyártják, és attól különleges, hogy minőségben felveszi a versenyt a Németországban vagy Ausztriában gyártott alkatrészekkel. A dugó házát átalakítjuk, egy törésgátló szilikon borítást teszünk rá. A dugó háza az érintkező tüske tövében vékonyított, vagyis ez egy “slim” dugó, ezáltal a legtöbb telefontokba is belemegy. Headsetes kivitelben is gyártják, tehát mikrofonos eszközök javításához is jó.

Jó minőségű szerelhető kivitelű jack dugó

Speciális jack dugók

Léteznek valamivel speciálisabb jack csatlakozók is szerelhető kivitelben, például van átalakítós, ami egy rácsavarható adapter segítségével 3.5mm-esről 6.3mm-es tüskeátmérőjűvé alakítható. Van olyan is, ami külső vagy belső csavarmenetes, ezáltal masszívan rögzíthető a hozzá tartozó aljzathoz. Gyártanak kifejezetten vastag kábelhez való dugót is, még 3.5mm-es tüskeátmérővel is. Azt gondolhatnánk, hogy a 4 pólusú avagy headsetes jack dugó nem nagy szám, de csak kevés jó minőségű kivitel létezik belőle.


Ezeket a csatlakozókat használjuk a Fejhallgató Szervizben