A Fejhallgató Szervizben elég fejhallgatót és fülhallgatót javítottunk meg ahhoz, hogy összeállítsam az alábbi cikket, melyben szeretnék bemutatni néhány olyan fejhallgatót és fülhallgatót, amikhez a típusra jellemző meghibásodás, azaz típushiba társul. Fontos megjegyezni, hogy a típushiba nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott termék rossz minőségű, csupán van egy gyenge pontja, és ezek a hibák legtöbbször könnyen javíthatóak. Vannak általános hibák is, melyek típustól függetlenül előfordulnak, ilyen például a kábel elhasználódása, sérülése a jack dugó tövében.

Sennheiser HD 202 fejhallgató
Egyszerű, korrekt kis fejhallgató kétoldali kábellel. A felső részén gumi törésgátlók avagy kábel átvezetők vannak, ahol a kábel a fejhallgatóhoz csatlakozik. Ezek túl kemény anyagból készültek, emiatt szokott itt megtörni a vezeték. A javításhoz az Y elágazás alatt vágjuk el a kábelt, megfúrjuk a törésgátlót, és a sérült kábelrész kivágása után újból a hangszóróra forrasztjuk a vezetékeket.

AKG K518 fejhallgató
Népszerű típus, elég sokat hoznak be belőle. Ennél is a kábel szokott megsérülni a felső részen, ahol a fejhallgató részbe csatlakozik. A javítás során a fejhallgató mindkét oldalát szétszedjük, és 1-2 centivel megrövidítjük a kábelt, mindkét oldalon, hogy szimmetrikus legyen. Végül a vezetékeket visszaforrasztjuk a hangszórókra.

AKG K141 és más hasonló felépítésű stúdió fejhallgatók
Ennél a típusnál a fejpánt két fém részből áll, és kábel helyett ezek viszik át az audió jelet a jobb oldali hangszóróhoz. Ez alapvetően egy okos megoldás, ám a hangszórót és a fejpánt fém részét összekötő kábelek le szoktak szakadni a forrasztásnál, mert nem elég rugalmasak. A kábel a folyamatos apró mozgatásoktól fárad el, a mini XLR aljzatnál, tehát a bal oldalon is felléphet ugyanez a hiba. A belső kábelek cseréjével javítható.

Beats Solo 2.0 fejhallgató
Ennél a típusnál a hiba szinte mindig ugyan az, és túl hamar jelentkezik. A jobb oldali hangszóró némul el, mert a fejpánton átmenő kábel elszakad. Nem ajánlom ezt a típust, de a hiba fejpánt átkábelezéssel javítható. Ilyenkor darabokra szedjük a fülest, és a fejpánton átmenő kábelt kicseréljük egy másik hasonló kábelre. Sajnos a csuklópántnál mindig meg fog törni a vezeték a hajtogatástól, illetve a méretállítástól. A Beats Solo 2.0 fejhallgató szépen szól, de kialakítását és anyaghasználatát tekintve, ár-érték arányban rossz minőségű.

Razer Kraken mikrofonos fejhallgató
Ennél a típusnál legtöbbször a fejpánton átmenő kábel szakad meg, amitől a jobb oldali hangszóró elnémul. A fejpánt kábel cseréjéhez szinte teljesen szét kell szedni a fejhallgatót, és a tartósság érdekében némi átalakítás is szükséges. A csuklópántnál illetve a méretállító résznél (ami elnyírja a kábelt) a fejpánton kívül vezetünk el egy új kábelt, ami a gyárinál vastagabb, ezáltal strapabíróbb lesz.

Bose “csikoskábeles” fülhallgatók, Sennheiser Momentum in-ear fülhallgató
A Bose füleseknél a kábel borítása rövid idő után több helyen is megkeményszik majd eltöredezik. A Sennheiser Momentumnál meg túl puha anyagból készül, emiatt sérülékeny. Miután a belső vezetékek szabaddá válnak, hamar elszakadnak. Ilyenkor csak teljes kábelcserével lehet javítani a fülest. Sima sztereó (mikrofon nélküli) kábelt tudunk rárakni, ami tartósabb a gyári kábelnél.

JBL Synchros fejhallgatók
Ez a széria elsősorban bluetooth-os felhasználásra készült, de kábellel is használható. Jellemzően az egyik oldali hangszóró szokott elnémulni azért, mert a hangszóró és az áramkör közötti pár centis kábel leszakad a panelről a folyamatos mozgatás hatására. A gyári kábel túl rövid és nem elég rugalmas, ezért mindkét oldalon ki kell cserélni a javítás során.

Sony MDR-RF, AKG K912 vezeték nélküli fejhallgatók
A Sony MDR-RF széria tipikus TV nézős vezeték nélküli füles, rádiófrekvenciás jelátvitellel. A rádiófrekis fülesek nem szólnak olyan tisztán, zajosak, de ezzel nincs mit tenni. Néhány év elteltével a gyári akkumulátor elhasználódik. Ezt onnan lehet látni, hogy nem veszi fel a töltést, a fejhallgató percek alatt lemerül. Ilyenkor a boltban kapható AAA típusú akkumulátort, tölthető elemet kell venni, és azt belerakni az eredeti aksik műanyag tokjába. A tok fontos, mert nyomva tart egy mikrokapcsolót, ami arra szolgál, hogy egy sima elemre ne lehessen rátölteni. Az AKG-nál úgy oldották meg ugyanezt, hogy az aksi egyik végén le van kaparva a burkolat, és egy érintkező hozzáér. Tehát az új aksiról is el kell távolítani a borítást ugyan azon a részen.

Sennheiser RS 120 vezeték nélküli fejhallgató
Ennél a típusnál az jeladó rész audió bemeneti kábele szokott megtörni, amit a tv-be vagy lejátszóba dugunk. Néha csak a jack csatlakozó tövében, néha egyszerre több helyen is. Előbbit dugócserével lehet javítani, utóbbi esetben a teljes kábel cseréje szükséges. Az új kábel beforrasztásához szét kell szedni az adó egység dobozát és az áramkörön kell megforrasztani a vezetékeket.

Melyik fejhallgatót válasszam?

Gyakran kérdezitek, hogy melyik típust ajánlom, milyen fejhallgatót érdemes vásárolni és melyek azok, amik hamarabb tönkremennek? Manapság rengeteg holmi van a piacon, árban is nagy a szórás, valóban nem könnyű kiválasztani a megfelelőt. Vásárláskor több dolgot is figyelembe kell venni, elsősorban azt, hogy milyen felhasználásra szánjuk a fülest. Mondok néhány példát a teljesség igénye nélkül:

Vannak zenehallgatásra kifejlesztett típusok, stúdió fejhallgatók, fülmonitorok. Ezek erőssége az, hogy nagyon jó minőségben, pontosabban széles frekvenciatartományban, ezáltal élethűen adják vissza a lejátszott hangokat. Itt az AKG és Sennheiser márkájú füleseket ajánlom, a Beats-et nem.

A lemezlovas avagy dj fejhallgatók jellemzően hangerőben és basszusban tudnak többet, ez is egy külön felhasználási terület. Itt a Technics-ek a beválósak, a Beats-ek nem bírják a strapát.

Sokan vannak a gamerek is, akik számítógépes játékra használnak mikrofonos fejhallgatót. Itt a Razer és Asus holmik ajánlottak, a Steelseries termékek nem.

Vannak még az “utazó hallgatók”, akik menet közben, például tömegközlekedésen szeretnének kikapcsolódni. Okostelefonhoz headsetes fülhallgató praktikus, mert van rajta mikrofon és vezérlőgombok telefonáláshoz. Ezeknél fontos szempont (lenne) a tartósság, strapabíróság. A bluetooth-os fülesek használata bizonyára kényelmesebb, a hibalehetőség is kevesebb, de összetettségük miatt ezeket néhány kivételtől eltekintve nem javítjuk.

Az idősebbek főleg vezeték nélküli fejhallgatókat hoznak be, vagy olyan hosszú kábeles típusokat, amit TV nézésre használnak, például AKG, Sennheiser, Sony és Philips modelleket. A vezeték nélküli típusok infrás vagy rádiófrekvenciás elven működhetnek, hangminőségük nem túl jó. Ezeknél az akkumulátort kell kicserélni néhány év elteltével.

Annak érdemes igazán jó minőségű, drága fejhallgatót vásárolnia, akinek jó a hallása, és valóban érzékeli a különbséget egy olcsóbb és egy drágább füles között. Legtöbbünknek sajnos nem annyira érzékeny a füle, számunkra egy általános felhasználásra szánt kényelmes füles is megteszi.