Ebben a cikkben egy Sony MDR-V150 fejhallgató javítását fogom bemutatin, illetve számba veszem a fejhallgató javításhoz szükséges szerszámokat is. Ennek a fejhallgatónak teljesen letört az érintkező tüskéje a jack csatlakozóról. Ez olyankor szokott bekövetkezni, ha véletlenül megrántják a kábelt, miközben a csatlakozó be van dugva egy aljzatba. A fejhallgatót a jack dugó cseréjével lehet javítani. Mivel az eredeti dugó nem szétszedhető, egyszerűen le kell vágni, és egy szerelhető jack dugót kell forrasztani a kábelre.

Sony MDR-V150 fejhallgató

A vastagabb kábeleket oldalcsípőfogóval szoktuk elvágni, a vékonyabbakat műszerész csípőfogóval. Ha a belső vezetékek között sok a szövet szál, ami nehezíti a vágást, akkor ollót használunk. A szerelhető jack dugó házát mi egy szilikon törésgátlóval egészítjük ki, amit kívülről húzunk rá. Olyan méretűt használunk, ami épp rászorul. A szilikon törésgátló vége elkeskenyedik, ezáltal különböző átmérőjű kábelekhez is használható. A szerelhető dugó házát ráhúzzuk a kábelre, majd egy 7 milliméter átmérőjű és nagyjából 15 milliméter hosszú zsugorcső darabot is. A zsugorcső melegítéséhez legyen kéznél hőlégfúvó vagy gázgyújtó.

A forrasztás előtt le kell blankolni a kábel burkolatát és elő kell ónozni a vezetékeket. A blankoláshoz amikor csak lehet célszerszámot, vagyis villamossági szaküzletben kapható automata blankoló fogót használunk. Ha a blankoló fogó nem viszi a kábelt, akkor sniccerrel csupaszoljuk le, például ha a kábel burkolata túl lágy. Arra mindig ügyeljünk, hogy a belső vezetékek ne sérüljenek, ne szakítsunk ki szálakat a blankolással. Ha a szálak összekuszálódtak, akkor jobb újból megblankolni a kábelt.

Szerszámok fejhallgató javításhoz: sniccer, csőrös fogó, kombinált fogó

Szerszámok fejhallgató javításhoz: oldalcsípőfogó, olló, műszerész csípőfogó

A Sony MDR-V150 fejhallgatónál a kábel egyik felében van egy réz és egy csíkos réz-kék vezeték, a másik felében egy réz és egy csíkos réz-piros vezeték. A rezeket össze is sodorhatjuk ónozás előtt. A kék csíkos vezeték lesz a bal hangcsatorna, a piros csíkos a jobb hangcsatorna. A vezetékeket ónozzuk elő nagyjából 2mm hosszan, de először kenjük be a végüket TS 560 forrasztó olajjal. Fontos, hogy minden elemi szál beleérjen az ónba, és ne csak a külső szálakat “maszatoljuk” össze. Ilyen finom munkákhoz vévékonyabb forrasztó ónt érdemes választani, mi 1mm átmérőjűt használunk.

Sony MDR-V150 fejhallgató bekötése

Fontos a páka hőfokának beállítása is, ami nálunk olyan 270-300 fok szokott lenni. A szervizben Fahrenheit 28012 típusú digitális hőfokszabályzós forrasztóállomásokat használunk, mert ezek fura módon megbízhatóbbnak bizonyultak a drágább árkategóriájú Wellerekhez képest. A páka és a pákahegy is cserélhető, a pótalkatrész nem drága. Ezek a forrasztóállomások bírják a napi 8 órás használatot is, a hegyet sem kell túl gyakran cserélni. Egy ilyen hegy intenzív használat mellett is több hónapot kibír. Tűheggyel és vésőheggyel is dolgozhatunk, de mindkettőnek megvan a maga technikája.

A javítás közben a csatlakozók rögzítéséhez néha forrasztó állványt használunk, de többnyire csak összegumizott fogókat. Elsősorban Handy márkájúakat, a csatlakozók befogására kombinált fogót, a kábelrögzítők összenyomásához pedig csőrös fogót.

Szerelhető jack csatlakozó rögzítése fogóval

A vezetékek forrasztásához elengedhetetlen egy jó csipesz. Ami nekem személy szerint nagyon bevált az a Pro’sKit 1PK-123T típusú rozsadementes acél csipesz. Ez egy precíz és tartós szerszám, csak ajánlani tudom!


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón6.000 forint
Csatlakozó: Standard jack dugó 3.5 mm sztereó1.000 forint
Összesen:7.000 forint