Ezúttal egy HyperX Cloud II Gun Metal (KHX-HSCP-GM) névre hallgató gamer headsetet javítottunk. Ennek az adott eszköznek rögtön két hibája is volt: kiszakadt a kábel a fejhallgató részből, továbbá a hangkártyába csatlakozó jack dugó érintkezője is eltört. A javításhoz tehát vissza kellett forrasztani a kábel vezetékeit, majd ki kellett cserélni a sérült gyári csatlakozót egy szerelhető kivitelű jack dugóra.

A bal oldali fülpárna levétele után már hozzáférhetővé válik a négy csillagfejű csavar, melyeket kicsavarozva kiemelhetjük a porvédőt és a hangszórót is. A hangszórót és a porvédőt magában foglaló műanyag elemeket hála a tervezőnek csak egyféleképpen lehet beilleszteni, mivel felül van rajtuk egy műanyag pöcök, az ellendarabon pedig egy a pöcök számára kialakított mélyedés található. Ha fejjel lefelé próbáljuk meg összerakni, úgy a két műanyag észrevehetően el fog állni, de ha jól csináljuk, akkor mindkettő tökéletesen felfekszik.

A kiszakadt kábel végét egyenesre vágjuk, hogy minden vezeték egyforma hosszú legyen, a kábel textiles burkolatát leégetjük, a kábel borítását megblankoljuk, végül a vezetékeket egyesével beónozzuk. Összesen öt vezeték található a kábelben: a fehér színűt a kivehető mikrofon jack aljzatának pozitív pontjára kell forrasztani, a réz színűt ugyanennek az aljzatnak a negatív pontjára. A kék színű vezeték a bal oldali (tehát a szétszedett oldali) hangszóró pozitív érintkezője. A piros-réz csíkos vezeték az árnyékolás avagy a hangszórók közös negatív pontja. Itt a bal oldali hangszórón van egy harmadik (legszélső) forrasztási hely. Ennek az adott hangszóróhoz semmi köze, ez csak egy átkötés, ahol a jobb oldali hangszóró pozitív vezetékét össze lehet forrasztani a kábel zöld színű vezetékével. Miután a forrasztásokkal végeztünk, húzzunk rá a kábelre belülről egy kis méretű kötegelőt, hogy az ne tudjon kicsúszni a fejhallgató részből.

Nem maradt más hátra, mint a jack dugó cseréje. Ez az egyszerűnek látszó rutin művelet már oly sokszor leírásra került a blogban, mivelhogy a jack dugó csere a leggyakrabban elvégzett javítás a szervizben. Őszintén szólva nem nagy mutatvány, bár én már rengeteg ilyen javítást elvégeztem. Ennél a fejhallgató típusnál külön oda kell figyelni arra, hogy a bal hangcsatorna vezetéke a kék és a jobb hangcsatorna vezetéke a zöld színű vezeték legyen, nem pedig fordítva ahogy a legtöbb típusnál ez lenni szokott. A headsetes (4 érintkezős) jack dugó bekötése CTIA szabvány szerinti, vagyis a jack dugó érintkező tüskéjének csúcsa felől a sorrend a következő: bal hangcsatorna: kék színű vezeték, jobb hangcsatorna: zöld színű vezeték, közös földelés avagy a hangszórók és a mikrofon árnyékolása: piros-réz plusz réz színű vezeték, mikrofon: fehér színű vezeték. A forrasztásokat zsugorcsővel szigetelem majd összecsavarom a csatlakozót. A szerelhető jack dugókhoz egy ideje már az utolsó fotón is látható szilikon burkolatot használunk törésgátlónak, ami az eddigi tapasztalatok alapján egy igen praktikus és tartós megoldás.


Utángyártott fülpárna Kingston HyperX Cloud II headsethez