Ismét egy klasszikust javítottam, egy Koss Porta Pro fejhallgatót, mely retró kinézete ellenére a mai napig megállja helyét a többi fejhallgató között. Ezt a modellt minőségi hangzása és kényelmes viselése tette ismerté az 1984-es piacra dobását követően. Ez a fejhallgató pehelykönnyű és összecsukható, fejpántja állítható. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig forgalmazzák több továbbfejlesztett változatával együtt. Ez egy nyitott kialakítású fejhallgató 15-25.000 Hz közötti frekvencia tartománnyal, 60 Ohm impedanciájú hangszórókkal.

Koss Porta Pro fejhallgató

A fejhallgató gyári kábele már túlságosan elhasználódott, ezért egy új kábel került rá a szervizben. Ez egy nagyon kompakt típus, a hangszóró gyakorlatilag be van ágyazva egy kék színű műanyag alkatrészbe, melynek több funkciója is van. A rajta lévő gömbcsukó rögzíti a fejpánthoz, a fejhallgató javításához először le kell pattintani róla. A hátoldalán körkörösen elhelyezkedő műanyag pöckök a fejhallgató szivacs rögzítésére szolgálnak. A forrasztási pontokat egy fedlap védi, az alján lévő két pöcök be van ragasztva, tehát a fedlapot úgy tudjuk eltávolítani, ha egy pengével benyúlunk a két műanyag elem közötti résbe, és óvatosan felfeszítjük azt. A fedlap alatt két felfelé nyúló pöcköt találunk egymás mellett, melyek a kábelt rögzítik úgy, hogy a kábel ezek mögé van beszorítva illetve beragasztva, így tehermentesítve a forrasztást.

Koss Porta Pro fejhallgató hangszóró

Koss Porta Pro fejhallgató driver

A fedlap rögzítő pöckei könnyen törnek, de ez nem jelent problémát, mivel a fedlapot összeszereléskor úgyis ragasztani kell. A ragasztáshoz pillanatragasztót használok, és a fedlapot egy kicsi asztalos szorítóval rögzítem, amíg a ragasztó meg nem köt.

Ami viszont fontos, hogy ne sértsük meg a hangszóró forrasztási pontjait. Ezt úgy előzhetjük meg, ha a fedlap felfeszítésekor mindig oldalról helyezzük be a pengét, nem pedig szemből a kábel felől, ahol a hangszóró érzékeny kivezetései vannak.

Koss Porta Pro fejhallgató javítás

Koss Porta Pro fejhallgató kábel csere


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Kábelcsere fejhallgatón7.000 forint
Kábel: Neotech KE-01 kábel (2m-ig)1.500 forint
Csatlakozó: Standard jack dugó 3.5mm sztereó1.000 forint
Összesen:9.500 forint