Íme egy Koss Pro/4X fejhallgató 1981-ből. Széles 10 és 40.000 Hz közötti frekvencia átviteli tartomány jellemzi. Piezoelektromos magassugárzókkal kombinált 100 ohm impedanciájú lengőtekercses hangszórói vannak. Ritka darab és a hangja is kellemes, ezen felül a tulajdonosa számára eszmei értékkel bír. Szerencsére javítható volt.

Koss Pro/4X fejhallgató

A fejhallgató egyik fele elnémult, amit előttem valaki már próbált megjavítani, de nem járt sikerrel. Az átnézés során megállapítottam, hogy a fejhallgató jobb oldala nem szól, a műanyag alkatrészeken kisebb sérülések láthatóak, az elhasználódott gyári fülpárnák pótlására szánt fülpárnák nem igazán illeszkednek erre a modellre, ezért szigetelőszalaggal lettek rá felerősítve.

A hibamegállapításhoz szétszereltem a fejhallgatót és multiméterrel megmértem a hangszórók két érintkezőjén, hogy a tekercs nincs-e megszakadva. Utána ellenőriztem a főkábel vezetékeinek folytonosságát is a fejhallgató bal oldala illetve a jack csatlakozó érintkezői között. Mint végül kiderült, a fejpánton átmenő kábel egyik vezetékében volt szakadás.

A javítás során kicseréltem a fejpánton átmenő kábelt. Ehhez a fejpántot nem kellett szétszerelnem, ugyanis a régi kábellel sikerült áthúznom az újat. Aztán a fejhallgató mindkét felén beforrasztottam az új kábel vezetékeit. Ezen kívül egy olyan fülpárnát is találtam, ami peremes rögzítésű, és ragasztás nélkül is jól illeszkedik a fejhallgatóra.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Fejpánt kábel csere fejhallgatón8.000 forint