Kaptam egy Ozone Attack márkájú headsetet azzal a hibával, hogy a mikrofonja nem működött. A mikrofon tesztelésére Skype-ot használtam, ami a Hangbeállítások oldalán kijelzi a mikrofon bemenet hangszintjét, így rögtön láthatjuk, hogy működik-e vagy sem.

Ez a fejhallgató nem USB-s, hanem két jack dugóval lehet a számítógéphez csatlakoztatni. A piros a mikrofoné, a fekete pedig a hangszóróké. A hangszórókhoz három drót tartozik: a kék a bal oldali hangszóróhoz, a piros a jobb oldali hangszóróhoz, a réz színű (szigetelés nélküli) pedig a föld. A mikrofonnak csak két drótja van. Itt is a szigetelt, fehér színű kábelen közlekedik az audió jel, és a körülötte lévő rézszálak alkotják a földelést. A legtöbb mikrofon hátulján kis vonalakkal jelölve van a föld, hogy elsőre sikerüljön a mikrofon bekötése.

A multiméter diódateszt funkciójával kimérhetjük a drótokat szakadás után kutatva. Nekem meg is lett az eredmény: a mikrofon földelése a beállító doboz és a hangszórótartó közötti szakaszon valahol nem érintkezett. Mivel a hangszórók földelése is ugyanúgy 0V feszültségű, ezzel forrasztottam össze a mikrofon földelését a hangszórótartó dobozon belül. Így újra működik a headset mikrofonja!