Ebben a cikkben egy Sennheiser fülhallgató javítását szeretném bemutatni. Ez a füles szemmel láthatóan volt már javítva korábban is. Tőlünk ezúttal egy új kábelt kapott. A teljes kábelcserét azért javasoltam, mert a régi kábele az elágazásnál meg volt toldva, ami nem a legjobb megoldás, a toldás sérülékeny pontja lehet a fülhallgatónak. Egy nem túl jó minőségű, négy pólusú jack dugó volt ráforrasztva, pedig ez a fülhallgató nem headsetes. Persze a négy pólusú dugót is be lehet kötni sima sztereónak, ha az van kéznél. A behozott fülesből csak a két felső részt tartottuk meg, a régi kábelt levágtuk.

Lássuk, hogy mi is kell a teljes kábelcseréhez… Szükség van egy jó minőségű szerelhető csatlakozóra, Neotech kábelre, és némi zsugorcsőre a törésgátló valamint a kábel ütköztető elkészítéséhez. A jack csatlakozót a következőképpen kell ráforrasztani a kábelre: a réz színű vezetékeket összesodorjuk, forrasztó olajjal bekenjük a végét, előónozzuk nagyjából 2mm hosszan. Ez a szál lesz a közös földelés, a dugón a tüske tövében lévő érintkezőhöz fog tartozni, tehát a forrasztási oldalon az ennek megfelelő forrasztási pontra, a kábelsarus részre kell kerülnie. A piros szál a jobb hangcsatorna, ez tartozik a középső érintkezőhöz. A zöld szál a bal hangcsatorna, ez a tüske csúcsán lévő érintkezőhöz tartozik.

Ha a forrasztást elvégeztük, fogóval összeszorítjuk a kábelsarut, ezzel rögzítjük a kábelt. Három réteg zsugorcsőből készítünk törésgátlót a dugó tövébe, végül összecsavarjuk a csatlakozót. Ez után kerül a kábelre az ütköztető, amit két réteg vékonyabb zsugorcsőből készítünk el. Legvégül a hangszórótartó dobozokat szereljük fel a kábelre. Az eredeti gumi törésgátlót célszerű megtartani, ezen kell átdugni a kábel szálait mindkét oldalon. Az új kábelt ragasztóval rögzítsük. A szálakat az oldalaknak megfelelően forrasszuk be, tehát a zöld és réz színű vezetéket tartalmazó kábelt a bal oldali fülesbe, a piros és réz színű vezetéket tartalmazó kábelt pedig a jobb oldali fülesbe. A hangszórótartó dobozok összerakásakor szintén használjunk néhány csepp pillanatragasztót.


Univerzális fülhallgató gumi, szilikon gumiharang