Behoztak javításra egy Sennheiser PX 200-II fejhallgatót. Ez esetben nem nagyon kellett keresgélni a hiba okát, mivel a gyári jack dugó sérülése jól látható volt. A javítás abból állt, hogy a sérült csatlakozót levágtam a kábelről és kicseréltem egy másikra. Az új csatlakozó az eredeti megfelelője, vagyis 3.5 mm-es sztereó jack dugó.

Sennheiser PX 200-II fejhallgató javítás

A hibás jack dugó levágásakor nagyjából 1-2 centit kell visszavágni a kábelből. A fejhallgató kábelek leggyakrabban a jack dugó tövében használódnak el, itt szakadnak el leghamarabb a belső vezetékek. Éppen ezért akkor is célszerű visszavágni a kábelt, hogyha annak még nem volt semmi baja.

A levágott csatlakozó helyére egy szerelhető kivitelű jack dugót lehet visszaforrasztani. A szerelhető kivitel azt jelenti, hogy az új csatlakozót a gyárival ellentétben szét lehet szedni és a fejhallgató kábel vezetékeit rá lehet forrasztani a dugó belsejében lévő forrasztási pontokra.

Sennheiser PX 200-II fejhallgató sérült jack dugó

Az új csatlakozó felszereléséhez ismernünk kell a fejhallgató bekötését. Vagyis tudnunk kell, hogy melyik színű vezetéket melyik érintkezőhöz forrasszuk. Ennél a fejhallgatónál a kábelt megblankolva (vagyis a külső burkolat eltávolítása után) négy vezetéket láthatunk. A zöld színű vezeték a bal hangcsatorna pozitív pólusa, ami a bal oldali hangszóró pozitív pólusához megy, a piros színű vezeték a jobb hangcsatorna pozitív pólusa. A réz és a kék színű vezetékeket ugyan arra a forrasztási pontra kell majd forrasztani a csatlakozón, ezáltal össze lesznek közösítve, ezek ugyanis a két hangcsatorna negatív pólusai.

A fejhallgató kábel vezetékei általában rézből készülnek, zománc bevonatos elemi szálakból vannak összesodorva. Az ilyen típusú vezetékek forrasztása kíván némi rutint. A vezetékeket célszerű előónozni, mielőtt a csatlakozóra forrasztjuk őket. A forrasztó állomáson nagyjából 300 Celsius fokra állítsuk be a hőmérsékletet. A vezetékek végeit kenjük be forrasztó olajjal, majd vegyünk fel a forrasztó páka hegyére annyi ónt, hogy egy kis csepp képződjön rajta. A vezetékeket egyesével mártsuk bele az óncseppbe. Addig tartsuk benne, amíg a zománc le nem olvad és fel nem fut rá a forrasztó ón. A vezetékek végeit elég 1-2 milliméter hosszan megónozni. Közben hogyha a pákáról elfogyott az ón, húzzuk le a tisztító szivacson és újból vegyünk fel rá forrasztó ónt. A pákahegy folyamatos tisztítása fontos, mivel nem akarjuk, hogy a vezetékekről leolvadt és megégett zománc ráragadjon a forrasztásainkra.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón6.000 forint
Csatlakozó: Standard jack dugó 3.5 mm sztereó1.000 forint
Összesen:7.000 forint