Javításra érkezett hozzám egy Skullcandy Riot fülhallgató, azzal a hibával, hogy az egyik oldala nem szólt. Ha a fülhallgató egyik oldala nem szól, az attól lehet, ha a kábelben lévő, hangszóróhoz vezető réz szálak egyike, tehát az audio jel vagy a földelés elszakadt.

  • Ha a szakadás a jack csatlakozó környékén van, ki kell vágni a hibás részt és újraforrasztani a csatlakozót, tehát az elvégzendő javítás egy csatlakozó csere.
  • Ha a szakadás a kábel középső részén van, akkor magát a kábelt kell kicserélni. Ilyenkor nincs értelme a régit javítgatni, teljes kábelcsere szükséges.
  • Ha a hangszórótartó dobozokhoz közel van a hibás rész, akkor ott kell elvégezni a vezetékek újra forrasztását a sérült rész kivágása után.

Ritkán a hangszóró meghibásodása is okozhatja a fenti hibajelenséget, bár olyankor gyakoribb az egyik oldal elhalkulása, zörgése-recsegése. Az ilyen apró hangszórók sajnos nem javíthatók, ha a membránjuk vagy a bennük lévő tekercs megsérül. Csak cserélni lehet őket, azonban márkás fülesek esetén kifizetődőbb új eszközt vásárolni, a hibás alkatrészként hasznosítható.

Sajnos nem mindig állapítható meg a hiba anélkül, hogy szétvágnánk a fülest. Ez történt most is. Először csatlakozó hibára gyanakodtam, mivel az fordul elő legtöbbször. Hogy megszűntessem, kicseréltem a gyári csatlakozót egy szerelhetőre.

Nemrég találtam egy jó kis boltot, ahonnan kiváló minőségű jack csatlakozókat szerezhetek be. Legújabb kedvencem – amit most is használtam – egy olyan típus, ami fémvázas, de a törésgátlója hajlékony műanyag, ezért sokkal kompaktabb a teljesen fémből készült társainál. Sajnos ezt a típus csak három pinesben kapható, a mi fülhallgatónkhoz meg négy pinesre van szükség, mivel ebben van egy mikrofon és egy nyomógomb is.

A hagyományos TRS csatlakozókkal szemben a TRRS dugón (ezen 3 csík, tehát 4 érintkező van) a legalsó érintkezőre kell kötni a mikrofonhoz és egyéb extra funkciókhoz tartozó vezetékeket, fölötte a közös földelés van. A tüske végén lévő két másik érintkező bekötése a TRS dugókéval azonos, tehát a dugó csúcsa a bal hangszóróhoz csatlakozik, az alatta lévő pedig a jobb oldali hangszóróhoz.

Összeszereltem egy négy pines tüskét egy jobb minőségű, három pines dugó burkolatával. Szerencsére azonos menet van mindkettőben. Az így készített csatlakozó felforrasztása után sem szólt a hibás oldal, így tovább kerestem a hiba okát.

Szétszedtem a vezérlő dobozt, mert innen mindkét irányba kimérhetők a vezetékek, hogy van-e bennük szakadás. Szétpattintottam a hangszórótartó dobozt is, hogy hozzáférjek a hangszóró hátulján lévő forrasztásokhoz. Itt szakadást jelzett a műszer. A doboz és a hangszóró közti kábeldarab mindkét végét újraforrasztottam, és mint kiderült, a szakadás a hangszóróhoz közelebbi végén volt.

Mostmár újra tökéletesen szól a füles, és a rossz megérzésemnek köszönhetően egy új csatlakozót is kapott. A fenti leírásból is látszik, hogy ehhez nem árt egy kis szerencse sem, hogy az ember hamar megtalálja a hibát.