Elkészült egy újabb fejhallgató, egy Sony MDR-ZX600. Az eredeti kábele leszakadt az Y elágazástól lefelé, ezért egy új kábelt kellett hozzá készítenem.

A gyári kábel egy szürke színű lapos, gubencmentes kábel volt. Mondjuk szerintem csak a vékony fülhallgató kábeleknél van jelentősége a lapos kialakításnak, amit a gubancolódás ellen találtak ki. Illetve a hosszabb kábelek esetén hasznos. Viszont a gyári kábelben a legtöbb típushoz hasonlóan sodrott rézszálas vezeték volt.

Én egy vékony dupla sztereó fejhallgató kábelt szereltem rá, melyben normális, azaz strapabíró vezetékek vannak. Csatlakozóként egy szabványos, 3.5mm-es tüskeátmérőjű Amphenol jack dugót használtam, melynek aranyozott az érintkező része, és mindenféle lejátszóba pontosan illeszkedik precíziós kialakításának köszönhetően.

Sokszor kérdezik, hogy a kábel cseréjével romlik-e a hangminőség. A válaszom az, hogy a füles pont ugyan úgy fog szólni, mint eddig. Ha egy nagyon rossz minőségű kábelt használnék (de miért is tennék ilyet), akkor műszerrel talán mérhető volna némi eltérés, de a hangzást és hangminőséget legnagyobb mértékben a hangszórók karakterisztikája határozza meg, tehát a kábel vagy a dugó minősége nem igazán hallható.


Utángyártott fülpárna Sony MDR-ZX600 fejhallgatóhoz